FAQ FAQ


Category
Umum
Showing 1 result.
Question & Answer
Question : Bagaimanakah caranya untuk mengimport kobis bulat dan biji kopi mentah
Answer  : Pengimportan kobis bulat dan biji kopi mentah memerlukan permit import dari FAMA. Permit import hanya dikeluarkan kepada pemegang-pemegang kuota sahaja melalui e-permit. Permohonan kuota untuk mengimport kobis bulat dan biji kopi mentah hendaklah dikemukakan kepada FAMA dengan menggunakan borang khas yang boleh dibeli di pejabat-pejabat FAMA
Question : Apakah sijil yang diperlukan untuk pengimportan kacang tanah?
Answer  : Bagi pengimportan kacang tanah, agen/pengimport perlu menyertakan Sijil Kesihatan dan Sijil Anapsis (kandungan Aflatoksin) daripada pihak berkuasa (competent authority) Negara-negara pengeksport bagi setiap konsaimen berkuatkuasa 1hb. Disember 2006.
Question : Apakah sijil yang diperlukan untuk pengimportan madu?
Answer  : Bagi pengimportan madu, agen / pengimport perlu menyertakan Sijil Kesihatan dan Sijil Analisis (residu dadah verterinar [Chloramphenicol] daripada pihak berkuasa (competent authority) Negara pengeksport bagi setiap konsaimen berkuatkuasa 1 hb. Disember 2006 .
Question : Apakah sijil yang diperlukan untuk pengimportan keju?
Answer  : Bagi pengimportan keju, agen/pengimport perlu menyertakan Sijil Kesihatan, dan Sijil Analisis (bacteria patogenik Listeria monocytogenes) , daripada pihak berkuasa (competent authority) negara pengeksport bagi setiap konsainan berkuatkuasa 1hb. Julai 2008.Sijil Analisis, yang dikemukan perlu menyatakan yang analisis yang dijalankan adalah daripada makmal, yang diakreditasi, dan diiktiraf, oleh competent authority, negara pengeksport.
Question : Apakah sijil yang diperlukan untuk pengimportan mentega kacang?
Answer  : Bagi pengimportan mentega kacang (peanut butter),agen/pengimport perlu menyertakan Sijil Kesihatan, dan Sijil Analisis (kandungan Aflatoksin) , daripada pihak berkuasa (competent authority) negara pengeksport bagi setiap konsainan berkuatkuasa 1hb. Julai 2008.
Question : Apakah syarat-syarat yang mesti dipatuhi untuk mengimport produk makanan ke Malaysia?
Answer  : Mematuhi piawai (standard) makanan berkenaan seperti yang diperuntukkan dalam Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan Makanan 1985.
Question : Adakah dikenakan apa-apa bayaran bagi pemeriksaan yang dijalankan oleh MAQIS?
Answer  : Tiada apa-apa bayaran yang dikenakan
Question : Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya didapati ada perosak merbahaya semasa pemeriksaan konsainan dilakukan?
Answer  : Konsainan tersebut tidak dibenarkan masuk dan dirampas oleh pegawai penguatkuasa.
Question : Berapa lama tempoh kuarantin bagi ikan hidup?
Answer  : Tempoh kuarantin yang dikenakan bagi ikan hidup ialah 7 hari hingga 14 hari
Question : Apakah syarat untuk mengimport ikan beku dan proses?
Answer  : Memerlukan lesen import dari Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)
Showing 1 - 10 of 24 results.
Items per Page 10
of 3
Can't find what you need ?